Amed’de 8. Kitap Fuarı’nın açılışı gerçekleşti

  • 15:18 30 Kasım 2024
  • Kültür Sanat
 
AMED - Amed’de 8. Kitap Fuarı’nın açılışı, çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşti. Yoğun ilginin olduğu fuar, 8 Aralık'a kadar açık olacak. 
 
Amed’de  TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile Mezopotamya Kongre merkezi’nde Diyarbakır 8. Kitap Fuarı’nın açılışı gerçekleşti. 8 Aralık’a kadar sürecek olan fuarın açılışına, yazarlar, siyasetçiler ve Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun katıldı. Törene ayrıca  Farqîn Belediye Eşbaşkanı Sevim Biçici, Peyas Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar, Xana Axpar Belediye Eşbaşkanı Semra Akyüz, belediye meclis üyeleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 
 
‘Eşit bir düzeni tesis etmek istiyoruz’
 
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Serra Bucak, normalleşme ihtiyacının ülkemizde en önemli meselelerinden biri olduğunu dile getirdi.  Serra Bucak, "Bugün kitap fuarları sekteye uğruyorsa, ekonomik kalkınma hamleleri, toplumsal yaşam sekteye uğruyorsa toplumu derinden etkileyen bir süreç var demektir. Tüm kentlerimizde coğrafyamızın tamamında demokratik, adil özgür eşit bir düzeni tesis etmek istiyoruz. Bizler kutuplaştırma siyasetinin yoğun olduğu süreçlerde kentlerimizin nasıl baskıya kaldığını, çok iyi gördük, deneyimledik" dedi. 
 
‘Fikirlerin sansürlenmediği ortama ihtiyaç var’ 
 
Kitaplara, içerisinde yazılanlara ve yazılanların özgür biçimde yaygınlaşmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Serra Bucak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sansürün olmadığı, fikirlerin sansürlenmediği bir atmosfere ihtiyaç var. Kitaplar sadece bilginin taşıyıcısı değil toplumları yan yana getirmenin toplumsal aydınlanmanın sağlanacağı alanlardır. Yerel yönetimler olarak bu sorumluluğun farkındayız. Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonra daha iyi fuarları organize etmenin, kitap severleri buraya taşımanın bilincinde olacağız."
 
Kütüphaneler için fizibilite çalışması
 
Eşbaşkanlar ve kentin tüm bileşenleri olarak kenti daha kucaklayan, sarıp sarmalayan fuarlar gerçekleştirmeyi istediklerini ifade eden Serra Bucak, "Maalesef son yıllarda ekonomik kriz nedeniyle hem yayınevleri hem okuyucular ciddi bir kriz yaşamaktalar. Bu nedenle kültürel aktivitelere erişim ekonomik olarak engellenmekte. Seçildiğimiz sekiz aydan bu yana geçmişten kalan ne kadar kütüphane var, gençlerin nerelerde kütüphaneye ihtiyacı var fizibilite çalışması sürdürmekteyiz" ifadelerini kullandı. 
 
'Aydınlık geleceğe yol kat etmek mümkün'
 
Fuarda yer alan Kürtçe yayınevlerini ve bu alanda yayın yapan yayıncıları tüm imkansızlıklara rağmen azimleri için kutlayan Serra Bucak, fuarın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Serra Bucak, "Sansürsüz bilginin gücü ile bugünü kurmak ve aydınlık geleceğe yol kat etmek mümkün" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 
 
Konuşmaların ardından açılış protokolünde yer alan eşbaşkanlar ve tüm davetliler kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.
 
Aralarında Aram, İthaki, Everest, Mori, Avesta, Dipnot ve Büyükşehir Belediyesi'nin standının bulunduğu  216 yayına ev sahipliği yapılan fuarın ilk gününe yoğun ilgi gösterilirken eşbaşkanlara da  ilgi yoğun oldu. Tek tek stantları gezen eşbaşkanlar, yayıncılar ve kitap severlerle sohbet ederek fuarla ilgili bilgi alış verişinde bulundu. 
 
Her yaştan katılımcının yoğun olduğu fuarda gençler ve kadınlar da eşbaşkanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. 
 
Eşbaşkanlara ziyarette Genel Sekreter Yardımcısı Zerrin Türk eşlik etti.