'1 milyon 18 bin öğretmen yoksulluk sınırında ücret alıyor'

  • 12:05 4 Ekim 2024
  • Güncel
ANKARA - Dünya Öğretmenler Günü’ne ilişkin açıklama yapan DEM Parti Eğitim Politikaları Komisyonu, 1 milyon 18 bin öğretmenin yoksulluk sınırının altında ücret aldığını belirtti. Açıklamada, anadilinde eğitim hakkını engelleyen, ayrımcı ve asimilasyoncu politikalara karşı çıkılması çağrısında bulunuldu.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eğitim Politikaları Komisyonu Eş Sözcüsü Sami Evren, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne ilişkin partinin genel merkezinde açıklama yaptı.
 
Emek, Demokrasi, Barış ve Özgürlükçü bir eğitim düzeni için mücadele eden eğitimcilerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutlayan Sami Evren, günün tarihçesine de değindi. 10 Ekim 2015'te Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nin düzenlediği; Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün katıldığı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi'nde birçoğu kamu emekçisi olan 104 kişinin katledildiğini hatırlatan Sami, katliamda Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen)’in kurucuları ve üyelerinin de hayatını kaybettiğini aktardı.
 
‘Demokrat öğretmenler demokrasiden vazgeçmiyor’
 
“Katliamlar ülkesinde demokrat öğretmen olmak; barışı savunmak, asimilasyona karşı çıkmak, anadilinde eğitimi savunmak ve bilimsel eğitimde ısrar etmek, bedel ödemeyi göze almaktır” diyen Sami, “Her şeye rağmen demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyen öğretmenlerin varlığı, partimizi umutlandırmaktadır. Partimizin görevi, demokrasi ve barış mücadelesinde yer alan bütün kesimlere sahip çıkmak olduğu gibi, yaklaşık 50 yıldır mücadelesini aralıksız sürdüren devrimci demokrat öğretmenlere de sahip çıkmaktır. Türkiye’deki öğretmenler, her yıl olduğu gibi bu yıl da 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü; mesleklerini itibarsızlaştıran, sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan ve öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren politika ve uygulamalarla karşılamaktadır” dedi.
 
‘Öğretmenler yoksulluk sınırında’
 
2024 yılında yapılan KPSS Lisans Eğitim Bilimleri Sınavı’na 526 bin öğretmenin başvurduğunu, 475 bin öğretmenin sınava girdiğini belirten Sami, bu öğretmenlerden gelecek yıl en fazla 10-15 bininin atanacağını kaydetti. Sami, “İşsizlik sıralamasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAP), okul öncesi ve İmam Hatip Lisesi (İHL) meslek dersleri öğretmenleri ilk üç sırayı oluşturmakta. Bu üç alanda toplamda Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) giren öğretmen sayısı 160 bin 129 (yüzde 33,68) oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, bu üç branşta atanacak öğretmen sayısını Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAP) 1.594, okul öncesi 903, İmam Hatip Lisesi (İHL) meslek dersleri 217 olmak üzere toplamda 2 bin 714 (yüzde 1,69) olarak açıklamıştır. Eğitim fakültelerinin ve ilahiyat fakültelerinin neredeyse tamamında bu alanların öğretmenlik programları bulunmaktadır. Özel okullar ve özel kurs/kurumlarda çalışan yaklaşık 250 bin öğretmen, güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan 1 milyon 18 bin öğretmen, yoksulluk sınırının altında ücret almaktadır” ifadelerini kullandı.
 
‘Asimilasyoncu politikalara karşı çıkın’
 
Sami, açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Dünya Öğretmenler Günü’nde UNESCO, Uluslararası Eğitim Örgütü (Eğitim Enternasyonali - EI) ve bütün dünyayı, Ortadoğu’da halkların katliamına dönüşen savaşa karşı barışı savunmaya davet ediyoruz. Hiç şüphemiz yok ki dünya öğretmenleri Filistin halkının yanındadır. Bütün dünya öğretmenlerini; farklı kimlik ve kültürleri yok sayan, anadilinde eğitim hakkını engelleyen, ayrımcı ve asimilasyoncu ülke politikalarına karşı çıkmaya çağırıyoruz.”