10 Ekim'de katledilenler Pirsûs’ta anıldı

  • 15:53 9 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
RIHA - 10 Ekim katliamında katledilen Nilgül Çevik, Başak Sidar Çevik ve Yılmaz Elmascan, Pirsûs’ta mezarları başında anıldı. 
 
Riha Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da gerçekleşen Gar Katliamı'nda yaşamını yitiren Nilgül Çevik, Başak Sidar Çevik ve Yılmaz Elmascan Pirsûs'ta mezarları başında anıldı. Anmaya Platform üyelerinin yanı sıra Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Riha il ve ilçe örgütleri katıldı. 
 
Pirsûs ilçe merkezinde bulunan Asri Mezarlık'ta Yılmaz Elmascan'ın mezarı ziyaret etmek isteyen kitleye polisler,  "Mabed alanında eylem yapmak yasak" gerekçesiyle, kitlenin mezarlığa girişine engel olunmak istedi. Ancak daha sonra mezarlığa girenler Yılmaz Elmascan'ın mezarına karanfil bıraktı. Engelleme girişimine karşı mezarlık önünde açıklama yapıldı. 
 
Açıklamada konuşan DEM Parti Riha il Eşbaşkanı Bekir Karakeçili, Gar Katliamı’nın tarihin en kanlı katliamlarından biri olduğunu belirterek, "Elbette bu ilk katliam değildi. Tüm arkadaşlarımızı minnetle anıyoruz. Barış için bir araya gelen arkadaşlarımız katledildi. Sorumlular ortaya çıkarılana kadar adalet mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Bizleri engelleyerek, 'bu katlimda elimiz var' deniliyor" diye konuştu. 
 
Açıklama, "Şehid namirin" sloganları ile son buldu. 
 
Polis kaçtı 
 
Açıklama sonrası anmaya katılanlara Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılmak istendi. GBT esnasında anmaya katılan kişilerin kimliklerinin fotoğrafları istihbarat tarafından çekildi. Buna tepki gösteren Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Riha Şube Eşbaşkanı Ferhat Demir, fotoğrafın silinmesini istedi. Bunun üzerine Ferhat, suç duyurusunda bulunmak için polisin sicil bilgisini istedi ancak polis, olay yerinden kaçtı. 
 
Daha sonra kitle Midep (Sergen) Mahallesi’ne geçeret Nilgül Çevik ve Başak Sidar Çevik’in mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı, 
 
'Mücadeleyi yükselteceğiz'
 
Burada konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Riha il Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, katliamın acısının hala taze olduğunu söyledi. Özlem, "Arkadaşlarımızın anısına layık olacağız. Mücadelelerini yükselteceğiz. Onların anısı önünde saygıyla eğiliyoruz" diye konuştu. 
 
Açıklama sonrasında Nurgül Çevik'in annesi Vedia Çevik, kızının mezarı başında ağıt yaktı.