Kadınlar Amed’den seslendi: 6284'ü uygulatacağız

  • 18:47 9 Ekim 2024
  • Güncel
AMED - DEM Parti’li Yenişehir Belediyesi yönetimi ve kadın örgütleri, kadın ve çocuk katliamlarına dair açıklama yaparak, “Sesimizi yükseltmeye kararlıyız” dedi.  
 
Kadın ve çocuklara yönelik son bir haftada artan şiddet ve katliamlara karşı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Parti’li (DEM Parti) Amed’in Yenişehir Belediyesi yönetimi açıklama yaptı. Belediye hizmet binasında yapılan açıklamaya, Belediye Eşbaşkanı Safiye Akdağ'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
Safiye, yaşanan kadın katliamlarına herkesin yüksek sesle karşı çıkması gerektiğini belirtti. 
 
Cezasızlık politikalarına vurgu
 
Ardından konuşan Belediye Meclis üyesi Gülhan Onur ise kadınların özgürlüklerinin ve çocukların güvenli yaşam alanlarının olmamasının toplumsal çürüme, yozlaşma ve baskının artmasına neden olduğunu kaydetti. 
 
Amed’de Narin, İstanbul’da İkbal ve Ayşenur, Tekirdağ’da Sıla bebek gibi isimlerin yalnızca birer rakam olmadığını belirterek, her birinin acı dolu bir hikâyenin sembolü olduğunu kaydetti. Gülhan, “Özellikle Kürt kadınlarının, sistematik şiddet ve tecavüz tehditleriyle çok daha fazla karşı karşıyadır. Son yıllarda yaşanan cinayetlerin cezasızlık ve koruma politikalarının sonucudur. İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle kadınların güvenliği tehlikeye atıldı. Yenişehir Belediyesi olarak, kadınların ve çocukların haklarını savunma kararlılığımızı bir kez daha dile getiriyoruz. Toplumsal çürümeye karşı mücadeleye devam edeceğiz. Daha fazla can kaybı olmaması adına sesimizi yükseltmeye ve dayanışmayı güçlendirmeye kararlıyız” dedi. 
 
Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi. 
 
Şêx Seîd Meydanı
 
Genç Feministler Federasyonu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Kadın Meclisleri öncülüğünde Sûr ilçesine bağlı Şêx Seîd (Dağkapı) Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, son zamanlarda artan kadın cinayetlerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Cezasızlığa son vereceğiz tacizi, cinayeti durduracağız" pankartı açılırken, "Jin dengê jiyanê ye" , "Faili değil kadını koru" , "Yasta değil isyandayız"  dövizleri taşındı.
 
Açıklamayı yapan KCDP üyesi Dilan Kaplan, kadın cinayetlerinin tesadüf olmadığını vurgulayarak, "İktidar cezasızlık politikalarına devam ettikçe kadın cinayetleri artarak devam edecek. Kadına ve çocuğa yönelik suçlardan kaydı olan failler, ellerini kollarını sallayarak geziyor. Ve yaşam hakkımızı bile elimizden alabileceğini düşünüyor. Eylül ayında 34 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Raporumuzu yayınladığımız gün 3 kadın daha öldürüldü. Artık toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir halk sağlığı sorunu boyutunda" diye aktardı.
 
'6284 sayılı yasayı uygulatacağız' 
 
"Henüz hayattayken kadınları yaşatacak önlemler aldığınızı görmek istiyoruz" diyen Dilan, "6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u uyguladığınızı görmek istiyoruz. Çünkü kadınlar, kendisini yaşatacak olanın 6284 olduğunu çok iyi biliyor. 6284'e en ufak bir saldırı kadınların yaşam hakkının tartışmaya açılması anlamına gelir. Kimse kadınların yaşam hakkını tartışmaya açamaz, açmaya kalkmasın. Yakın zamanda bir seferberlik başlattık: 6284 seferberliği. Her yerde anlatacağız bu kanunu. Bütün kadınlarla birlikte uygulatacağız. Bu seferberlik kadınlara güç verecek. Sevgili kadınlar, her kim ki şiddet karşısında gözünü kulağını kapatıyorsa, görevini ihmal edip kadınların öldürülmesine neden oluyorsa her birinin tek tek peşine düşeceğiz. Polisler, jandarmalar, savcılar, hakimler ya da bir bakanlığın bir müdürlüğünde görevli personel, hiç fark etmez. Biz onlara bu görevlerini unutturmayacağız" diye konuştu. 
 
Açıklama "Jin jiyan azadî" , "AKP seyretme yasayı uygula", "Kadınlar yaşasın 6284 uygulansın" sloganlarıyla sona erdi.