‘Artan erkek şiddetinin sorumlusu iktidar'

  • 09:04 10 Ekim 2024
  • Güncel
 
Nazlıcan Nujin Yıldız 
 
İZMİR - Son süreçte giderek artan erkek şiddetine dair konuşan kadınlar, artan katliamlardan, şiddetten, taciz ve tecavüzden iktidarın sorumlu olduğunu vurguladı. Faillerin, iktidar tarafından korunduğunu ifade eden kadınlar, “Erkek egemen sistemden hesabı biz soracağız” diyerek mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
 
AKP-MHP iktidarının, kadına ve çocuğa yönelik politikaları sonucunda yargıdaki cezasızlık, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin de gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Diğer yandan artan şiddet ise sadece basına yansıdığı kadarıyla biliniyor. Türkiye ve Kurdistan’da her gün en az üç kadın katledilirken, bu katliamları gerçekleştiren faillerin daha önce birden fazla suç kaydının olduğu, katlettikleri kadınların defalarca şikayette bulunduğu ancak hiçbir önlem alınmadığı öğreniliyor. 
 
Ajansımızın derlediği verilere göre, sadece Eylül ayında 30 kadın ve 1 çocuk katledildi, 15 kadın ve 4 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 4 Ekim tarihinde İstanbul’da İkbal Uzunuer ve Ayşegül Halil fail Semih Çelik tarafından katledildi. 7 Ekim tarihinde ise Özge Polat, boşandığı Serkan Yıldız tarafından ateşli silahla katledilmeye çalışıldı. 
 
Son süreçte artan erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına dair konuşan kadınlar, artan katliamların ve şiddetin sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğunu söyledi. 
 
‘Devlet erkekleri koruyor’
 
Cezasızlık politikalarıyla erkeklerin cesaretlendirildiğini söyleyen Mor Dayanışma Temsilciler Meclisi üyesi Zeynep Eda Berfin Tozlu, faillerin göstermelik bir şekilde gözaltına alındıklarını ve daha sonra serbest bırakıldıklarını dile getirdi. “Ne hukuk işliyor ne yargı işliyor” diyen Zeynep, faillerin cesaretlendirilip sokağa geri bırakıldıklarını belirtti. Zeynep, “Bu gayet bilinçli bir politika. Bunun sonucunda da git gide artan bir katledilme silsilesi görüyoruz. Erkekler sistematik olarak kadınları katlediyorlar, devlet de erkekleri koruyor. Sadece cinayetler artmıyor, işleniş biçimleri de git gide vahşileşiyor, İstanbul’daki olay bunun çok büyük bir örneği” dedi.
 
‘Erkek egemen sistemden de hesabı biz soracağız’
 
Bu yıl iki gün içinde 8 kadının katledildiğine şahit olduklarına dikkat çeken Zeynep, “Daha cumartesi günü sokaklarda, meydanlarda eylemdeydik, İstanbul’da katledilen kız kardeşlerimiz için. Bugün de eski eşi tarafından vurulan Özge için buradayız. Erkek şiddeti son bulmadıkça erkek devlet, erkekleri korumaya devam ettikçe sokaklarda, meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Bu erkek egemen sistemden de hesabı biz soracağız. Bir adım bile geri atmayacağız” sözlerini kullandı.
 
‘İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmeli’
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Aydan Tör, Narin’in katledilmesinin en kötü durum olduğunu düşündüğünü ve daha bunu atlatamadan İstanbul’da iki kadının katledildiğine işaret etti. Cezasızlık politikalarına değinen Aydan, kadınları katleden faillerin sadece katlettikten sonra değil öncesinde de cezasız kaldıklarını sözlerine ekledi. Aydan, “Bu konuda hükümetin bir şey yapması gerekiyor. 6284’ü doğru düzgün uygulamak hatta İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar dönmek lazım. Tüm dünyada özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin faktörleri arasında 4P var, yani önleme, koruma, cezalandırma ve politikalar üretme. Milli Eğitim Bakanlığı madem müfredatta bir şeyler değiştiriyor, hiç olmazsa bu şiddetle, uyuşturucu kullanımıyla ilgili de çocuklar eğitilsin okullarda, önlesin. Sokaklarda rahat dolaşabilelim. Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Bunu başarabileceklerini düşünüyorlarsa çok yanılıyorlar” ifadelerine yer verdi. 
 
‘Kadınların birinci düşmanı hükümet’
 
Hiçbir kadının güvende olmadığını söyleyen İzmir Kadın Meclisleri’nden Nuran Yordamlı, iktidarın istifa etmesi gerektiğini belirtti. Nuran, “Kadınların birinci düşmanı hükümet. Cezalar caydırıcı değil. Ne çocuklarımız güvende, ne biz güvendeyiz, ne de hayvanlar güvende. Yeter artık! İki genç kadın öldürüldü, fail de intihar etti. Neden?” diye sordu. Çocukların uyuşturucu kullanması, kesici alt ve ateşli silahlara kolaylıkla ulaşmasının nedeninin iktidar olduğunu dile getiren Nuran, tüm bu olanların politik olduğunu kaydetti. Nuran, “Narin’in cinayeti araştırılsın dediler, AKP ve MHP reddetti. Bu ne demek oluyor? Her şey politik. Kadınların ölümü, hayvanların, çocukların ölümü, her şeyin sebebi hükümet. Hükümet bunları yapıyor. Tüm kadınların ayaklanması lazım” diye konuştu.