Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi: Sürecin takipçisi olacağız

  • 13:12 16 Ekim 2024
  • Hukuk
 
WAN – Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi, Rojin Kabaiş’in cenazesinin bulunması ardından yaptığı açıklamada, “Soruşturma sürecini takip ediyoruz” dedi. 
 
Wan'da kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi Mollakasım Mahallesi’nde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği birinci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından dün gece ailesine teslim edildi. Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi, Rojin’in bulunmasına ilişkin X (eski adıyla Twitter) hesabından yazılı bir açıklama yayınladı.
 
‘Rojin'in cenazi Adli Tıp Kurumu'na getirildi’
 
Baro Kadın Hakları Merkezi, 15 Ekim Salı günü kampüste Rojin’in ailesini ziyaret ettiklerini belirttiği açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Rojin'in babası, polisler tarafından başka bir alana götürülmüş ve aynı esnada Rojin'in cansız bedeninin bulunduğu bilgisi, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından sosyal medya hesabından paylaşılmıştır. Rojin'in cansız bedeni, eşyalarının bulunduğu yerden 15-20 km uzaklıkta olan Mollakasım Köyü sahilinde bir işçi tarafından bulunmuştur. Ardından olay yeri incelemesi yapılmış ve Rojin'in cansız bedeni Adli Tıp Kurumu’na getirilmiştir. Tüm süreç tarafımızca takip edilmiştir. Yaptığımız tüm müzakereler sonucunda, aile adına vekaleten otopsiye katılmamıza savcılık tarafından izin verilmemiş; yalnızca bir uzman hekim bulundurma talebimiz kabul edilmiştir.”
 
"Sürecin Sonuna Kadar Takipçisi Olacağız"
 
8 saat süren otopsi sonucunda hazırlanan ön raporun bir örneğinin paylaşılmadığını ve dosyada gizlilik kararı bulunduğu gerekçesiyle bilgi verilmediğini belirten açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ancak soruşturma süresince edindiğimiz izlenim ve bilgiler, Rojin'in ölümünün şüpheli olduğu kanaatini güçlendirmiştir. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz. Savcılıkla yaptığımız görüşmelerde dosyayla ilgili eksiklik ve yetersizlikleri ısrarla dile getirdik; ancak savcılık tarafından dosya hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi. 30 Eylül’de savcılıkla yaptığımız görüşmede, Rojin'in kaybolmasının üzerinden 3 gün geçmiş olmasına rağmen dosyanın hâlâ nöbetçi savcıda olduğu, henüz kendi savcısına devredilmediği ve sadece acil işlemlerin yapıldığı bilgisine ulaşıldı.”
 
 ‘Telefonun incelenmek üzere Ankara’ya gönderildiği söylendi’
 
Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi: “1 Ekim'de yapılan savcı görüşmesinde arama köpeklerinin bir sonraki gün çalışmalara dahil edileceği bilgisi verildi. Aynı gün, Rojin'e ait telefonun incelenip incelenmediği sorulduğunda, savcılık telefonun bir sonraki gün incelemeye alınacağını söyledi. 9 Ekim’de tekrar aynı soru sorulduğunda, savcılık telefonun Ankara'ya gönderildiğini ve ayrıntılı bilgi verilemeyeceğini belirtti. Telefon, 8 gün boyunca açılmadı ve incelenmedi. 11 Ekim Cuma günü, Rojin'e ait bir başörtüsünün Van Gölü sahilinde bulunduğu bilgisinin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılması üzerine dosya savcısıyla yeniden görüşme yapıldı. Ancak savcı, dosyada gizlilik kararı bulunduğu için başörtüsü konusu dahil hiçbir bilgi veremeyeceğini belirtti. Bu süreçten sonra Van Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin arama çalışmalarına katılmasına izin verildi.”