Kürtçe Kitap Fuarı’nın startı verildi

  • 17:01 16 Ekim 2024
  • Kültür Sanat
 
ÊLİH - Êlih’te 20 Ekim’e kadar sürecek olan Kürtçe Kitap Fuarı’nın startı verildi. Fuarda konuşan Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, “Kürtçe konuşun, Kürtçe yazın, Kürtçe düşünün, Kürtçe yaşayın” dedi.
 
Êlih Belediyesi, Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER) ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 20 Ekim’e kadar sürecek olan Kürtçe Kitap Fuarı’nın startını verdi. Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen fuarda çok sayıda yayın evi, okuyucular için stant açtı. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği fuara, Êlih Belediye Eşbaşkanları Gülistan Sönük ile Yeşil Işık, kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.
  
‘Kürtçe düşünün, Kürtçe yaşayın’
 
Fuarda ilk olarak 22 Ekim 1984’te yaşamını yitiren Kürt şair Cegerxwîn’in şiirlerinden kesitler okundu. Ardından konuşan Gülistan Sönük, Kürt dil kurumlarına ve çalışanlarına dönük saldırılara dikkat çekerek, fuarın Kürtler ve Kürt yayınları için öneminin büyük olduğunu vurguladı. Gülistan, “Kürtçe konuşun, Kürtçe yazın, Kürtçe düşünün, Kürtçe yaşayın. İnsan ancak kendi diliyle duygularını, dertlerini dile getirebilir ve dermanını da kendi diliyle bulabilir” dedi. 
 
Kürt dilinin önemi 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlih İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz “Dilin, kültürün, sanatın önemini hepimiz yakından görüyoruz. Arkadaşlarımızın çalışmalarının önünü kesmek için saldırıyorlar. Arkadaşlarımız tarihten bu yana hiçbir zaman geri adım atmamış ve o çalışmalar günümüze kadar gelmiş. Ne kadar saldırı olursa olsun kimse dilimizi, kültürümüzü ve sanatımızı kafamızdan çıkaramaz” şeklinde konuştu.
 
 Dünya üzerinde 8’inci dil 
 
Kürt Yayınevleri Birliği üyesi Jêhat Rojhelat, Kürtçenin dünyadaki 6 bin dil içerisinde en zengin 8’inci dil olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de konuşulan 56 dilin, 36’ya düştüğünü söyledi. Jêhat, “Kürtçe kitaplar yasaklanıyor, dersler suç olarak görülüyor. Dünya üzerinde 8’inci dil olan dil için ‘bitireceğim’ dersen, o şiirleri, öyküleri, destanları, hayvan isimleri hepsi yok olur. Bunun insan hakları açısından hiçbir karşılığı yok. Kürt dil çalışmalarının önü açılmalı. Türkiye’de birçok yayınevi var. Meclis’te çıkan karara göre, Türk yayınlarından yılda bir iki defa kitap alınıyor. Sadece onlar bile alsa, bu yayınevleri ayakları üzerinde duruyor. Bu Kürtçe yayınları için de yapılmalıdır. Bunun için başvurular yapıldı ama maalesef bu konuda hiçbir adım atılmadı” dedi. 
 
Jêhat, önümüzdeki günlerde fuarı Amed’de de yapacaklarını duyurdu. 
 
Konuşmaların arından fuardaki kitap stantları gezildi.