AYM’den ‘örgüt adına suç işleme’ kararına yeniden iptal
- 12:44 9 Ocak 2025
- Hukuk
ANKARA - 8'İnci Yargı Paketi'yle yeniden getirilen "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" düzenlemesine Anayasa Mahkemesi tarafından 2’nci kez iptal kararı geldi.
Anayasa Mahkemesi, 2023 yılında anayasaya aykırı bularak iptal ettiği, ancak 8'inci Yargı Paketi'yle 10 ay önce yeniden düzenlemeye gidilen "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" kuralının kararını iptal etti. Anayasa Mahkemesi, "devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar" başlığı altında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngören benzer düzenlemeyi de anayasaya aykırı buldu.
Anayasa Mahkemesi'nin "somut gerekçeler olmalı" dediği ve "örgüt adına" kavramının belirsizliğine işaret ederek iptal ettiği "örgüt adına suç işleme" fiili, 8'inci Yargı Paketi ile TCK 220'nci Maddesinin 6'ncı fıkrasında yapılan yeni düzenlemede bu kez müstakil bir suç olarak tanımlandı. İptal edilen "örgüt adına suç işleme" fiiline getirilen yeni düzenleme ise 2 Mart 2024'te Meclis'ten geçti ve Kanun'un 12 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.
Buna istinaden, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddia edilen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak, suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Yeni düzenlemeyle, "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl altı aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır" kuralı getirilmişti.
TBMM gerekeni yapmalı
TBMM'nin, Anayasa Mahkemesi'nin anılan iptal kararındaki tespitler ışığında temel hak ve özgürlüklere ilişkin anayasal güvenceler gözetilerek bir düzenleme yapmadığına işaret edilen AYM kararında, "Bu nedenle kuralların iptal edilen hükümle aynı sonuçları doğuracağı kuşkusuzdur. Bu kapsamda kurallarda yer alan örgüt adına işlenen suç ibaresinin belirsiz olduğu ve kuralların kanunilik şartı taşımadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.
6 ay içinde netleşecek
Kararda, "Anayasa Mahkemesinin iptal kararındaki tespitler dikkate alınarak yeniden düzenleme yapılması gerekmektedir" denilerek, TBMM'ye 6 ay süre verildi. İptal kararının bugün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 6 ay içinde yürürlüğe girecek.