
Amed’de tarihi buluşma: Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı gerçekleşecek
- 10:13 25 Mayıs 2025
- Güncel
Şehriban Aslan
AMED - Amed’de 28-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek Kürt Kadın Parlamenterler Konferansına dair Halide Türkoğlu, “Partiler üstü bir Kürt kadın birliğini parlamenter zeminde oluşturma amacımız var” dedi.
Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde Amed’de 28-29 Mayıs tarihlerinde Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı gerçekleştirilecek. Kürdistan’ın dört parçası, Orta Doğu ve Avrupa’nın birçok yerinden Kürt kadın parlamenterlerin katılacağı konferansa, kadınların verdiği mücadele ve bunun sonucunda elde edilen kazanımların deneyimleri paylaşılacak. Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, uzun zamandır böyle bir konferansı amaçladıklarını belirterek konferansa dair bilgi verdi.
‘Parlamentodaki deneyimler aktarılacak’
Amed’de 28-29 Mayıs tarihlerinde Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı düzenleyeceklerini belirten Halide Türkoğlu, konferansın önemine değindi. Halide Türkoğlu, “Öncelikle Kürt kadınları uzun yıllardır siyaset anlamında yürütmüş olduğu çalışmalar var. Parlamento zemininde kadınlar ilk defa yan yana gelecek. Dört parça Kürdistan’da, Avrupa’da, Diasporada olan Kürt kadın parlamenterler yan yana gelecekler. Daha önce yerel yönetimler anlamında buluşmalar söz konusu oldu. Hem Ortadoğu’da hem de Türkiye’de yaşanan gelişmeleri ele aldığımızda bu konferansı ne kadar kritik bir süreçte gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Bu konferansın hazırlıkları uzun zamandan beri vardı. Kürt kadınlarının parlamento deneyimleri bu konferansta esas alınacak. Aynı zamanda Kürt özgürlük mücadelesinde kadın hareketinin oluşturmuş olduğu örgütlenmenin kendisinin parlamentoya nasıl yansıdığını, özellikle Türkiye sahasında demokratik siyasete nasıl etki ettiğini yine Avrupa, dört parça Kürdistan ve diğer yerlerde Kürt kadın parlamenterler nasıl bir deneyim ve zorluklar yaşıyorlar? Erkek egemen zihniyette hangi yol ve yöntem deneniyor üzerinden görüşler paylaşılacak” dedi.
Tarihi çağrıya değinildi
Tarihten günümüze parlamenter kadınların bir hafızası olduğunu kaydeden Halide Türkoğlu, “Leyla Zana’dan günümüze Kürt kadın parlamenterlerin yan yana geldiği bir deneyim, bir tarih paylaşımı aynı zamanda kazanımları olan bir mücadele alanından bahsediyoruz. Çok tarihi bir sürecin içerisinden geçiyoruz. Özellikle Sayın Öcalan’ın Demokratik Toplum ve Barış çağrısıyla birlikte Türkiye’den başlayan ama Ortadoğu alanında da birçok kesimi etkileyecek bir sürecin içerisine girdik. Barışın ve Demokratik Toplumun konuşulduğu bu süreçte Kürt kadın parlamenterler nasıl bir birlik oluşturabilir? Ya da Kürt kadın parlamenterler barış zeminini, kendi yaşadıkları topraklarda nasıl deneyimleyecekler. Demokratik siyasetin alanlarını buralarda nasıl çoğaltabilirler? Yine demokratik toplum aslında başlı başına erkek egemen, cinsiyetçi, milliyetçi, paramiliter unsurlarının iç içe olduğu toplumsal bir gerçeklik var Ortadoğu coğrafyasında… Kürt kadınları demokratik bir toplumun inşasında nasıl bir rol alabilir? Özellikle de Bakur’daki ve Rojava’daki kadınların yürütmüş olduğu mücadeleler ve çok önemli deneyimler oluşturuyor” şeklinde konuştu.
‘Partiler üstü bir Kürt kadın birliği’
Halide Türkoğlu konuşmasının devamında, “Başur’da geçmişten günümüze çok ciddi bir parlamenter zemin var. Buralarda kadınlar siyasi partilerinde nasıl değişim yarattı? Parlamento zemininde erkek egemenliğiyle nasıl mücadele ediyorlar? Özellikle siyasi İslam’ın bazı etkileri var. 9 yaşa indirilen evlilik yasasından tutun da Irak’ta yaşanan kadın katliamlarından tutalım birçok şey de buna karşı mücadele ne olmalı, ortak mücadele hattı nasıl çizilmelidir? Bunlar konferansın temel konularıdır. Bizim için önemli çünkü ilk defa bir zemin üzerinden kadınların bu deneyimini aktarması ama sadece deneyim aktarması değil aynı zamanda hangi politikaları birlikte yürütebiliriz. Kadınlar bunun ittifakını, dayanışma halini oluşturabilir mi? Partiler üstü bir Kürt kadın birliğini parlamenter zeminde oluşması amacımız var” sözlerine yer verdi.
‘Konferans iki gün sürecek’
Konferansın iki gün süreceğine değinen Halide Türkoğlu, ilk gün deneyim aktarımlarına, verdikleri mücadelelerine ve elde ettikleri kazanımlarına yer vereceklerini belirtti. İkinci günün de atölye başlıkları üzerinden yürüyeceğini kaydeden Halide Türkoğlu, “Atölyelerde çıkan sonuçlar konferansın hem sonuç bildirgesini oluşturacak hem de önümüzdeki süreçte bu konferansın sürekliliğini sağlayabilme halinin zeminleri oluşmuş olacak. Biz bu konferansta Kürt Kadın Parlamenter Birliğinin oluşmasını istiyoruz. Bu belki bir ağ, bir inisiyatif bir kongre olsun istiyoruz. Yine sadece TJA üzerinden değil bunun bir gelenek haline gelmesini istiyoruz. Başur, Avrupa ve diğer alanlardaki parlamenter kadınların da önümüzdeki dönemlerde bu çalışmayı yürütmesini isteriz. Sadece Avrupa ve dört parçayla da sınırlı kılmak istemiyoruz. İlerleyen zamanlarda dünyadaki bütün Kürt parlamenter kadınlarla buluşabilme imkânlarımız olabilecek mi, bu zeminler oluşabilecek mi? Bu konferanstaki en nihai temel hedef; demokratik siyasetin içinde erkek egemenlikle nasıl mücadele edeceğiz? Ortak yol ve tutumlarımız neler olmalı? Kürt ulusal birliği zemini üzerinden, kültürden anadil meselesine kadar kadınların kendi ortak mücadelesi nasıl oluşacak? Kendi birlikleri nasıl oluşacak” gibi konuların olduğunu vurguladı.
‘Bu deneyim ve bunun akması gerekiyor’
“Türkiye’de uzun yıllardır demokratik siyasette Kürt kadın hareketinin özgürlükçü paradigmasının kendisi siyasete çok anlamlı müdahalelerde bulundu” diyen Halide Türkoğlu, “Siyaseti dönüştüren bir yerde durdu. Eşbaşkanlık sistemi, eşit temsiliyet, parlamentoda kadın erkek eşitliği oluşturma, grubunu oluşturma ya da kadın grup toplantısını gerçekleştirme bu mevcut haliyle Türkiye ve dünya siyasetinde neredeyse olmayan şeyler. Bunu biz kendi topraklarımızda, kendi yaşadığımız alanlarla da sınırlı kalmasını istemiyoruz. Bu bir deneyim ve bunun akması gerekiyor. Bunun akabilmesi için de dört parçada, Avrupa ve dünyanın birçok yerinde olan kadın parlamenterlerin kadın hareketiyle buluşması gerekir” şeklinde belirtti.
Konferansın TJA öncülüğünde yapıldığına dikkat çeken Halide Türkoğlu şu ifadelere yer verdi: “Buradaki temel hedefimiz kadınların deneyim paylaşımı üzerinden ortak bir kadın siyaset kültürünü oluşturabilme, kadınların siyasette daha örgütlü yer alabilmesinin olanaklarını bu konferansta konuşma… İlerleyen süreçlerde oluşacak olan herhangi bir mekanizmada da bu konferansların devamının gelmesi ve devam eden konferanslarda daha küresel bir çalışma haline gelebilecek konferansları da örgütleyebilmek.
Çok tarihi bir süreç
Ayrıca Kürt kadınları uzun yıllardır parlamento zemininde bu buluşmayı yapmak istiyordu. Fakat özellikle bu dönem bizim bunu örgütlememiz ve aynı zamanda Barış ve Demokratik Toplum çağrısına denk gelmesi bizim için çok tarihi bir anlam ifade ediyor. Bugün Sayın Öcalan’ın demokratik çağrısıyla aslında hem katılım boyutuyla hem de bu tarihi sürecin içerisinde konferansın gerçekleşmesi Kürt kadın parlamenterler açısından da çok tarihidir.”