KCDP: 2025’in ilk altı ayında 136 kadın katledildi

  • 13:27 7 Temmuz 2025
  • Şiddet Çetelesi
İSTANBUL - 2025 yılının ilk 6 ayında yaşanan kadın katliamları ve şüpheli ölümlere dair raporunu açıklayan KCDP, “Kadınların yüzde 65’i evde öldürüldü, yüzde 35’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü” dedi.
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2025 yılının ilk 6 ayında yaşanan kadın katliamları ve şüpheli ölümlere dair raporunu Beşiktaş’ta bulunan Zübeyde Ana Kültür Merkezi’nde yapılan basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya çok sayıda kadın katıldı. Raporu KCDP temsilcisi Esin İzel Uysal okudu.
 
Kadınların yüzde 65’i evde katledildi
 
2025’in ilk 6 ayında 136 kadının katledildiği, 145 kadının da şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğine dair raporu açıklayan Esin İzel Uysal, “2021’in ilk 6 ayında 131, 2022’nin ilk 6 ayında 164, 2023’ün ilk 6 ayında 147, 2024’ün ilk 6 ayında 205, 2025’in ilk 6 ayında ise 136 kadın öldürüldü. 2025’in ilk 6 ayında 96 kadın aile üyesi bir erkek tarafından öldürüldü. 15 kadın adli sicil kaydı olan erkekler tarafından öldürüldü. Öldürülen 9 kadının öldürüldükleri anda koruma kararları vardı. Kadınların yüzde 65’i evde öldürüldü, yüzde 35’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü” dedi.
 
Esin İzel Uysal, “Bu yılın ilk 6 ayında öldürülen kadınların 78’i ateşli silahlarla, 36’sı kesici aletle, 11’i boğularak, 6’sı darp edilerek, 3’ü yakılarak öldürüldü. 2 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi” diyerek bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
 
‘Özgür, eşit yaşadığımız günlere ulaşacağız’
 
6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanması gerektiğinin önemine vurgu yapan Esin İzel Uysal, aile odaklı politikalara son verilmesi gerektiğini belirterek, “Cezasızlık politikası son bulmalı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verilmeli. Kadınları güçlendirecek politikalara ihtiyaç var. Türkiye, hukuka aykırı şekilde İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekmiş olsa bile insan hakları sözleşmesi olduğu için Türkiye hâlâ bağlıdır. Tüm çözümler İstanbul Sözleşmesi’nin içerisindedir. Özgür, eşit yaşadığımız günlere ulaşacağız” sözlerini kullandı.
 
‘Örgütlenerek yenebiliriz’
 
Ardından söz alan KCDP Temsilcisi Şirin Yalıncakoğlu, şüpheli ölüm dosyalarının üzerinin intihar denilerek kapatıldığını ve faillerin cezasız bırakıldığını ifade etti. Şirin Yalıncakoğlu, “Tuba Yavaş, Duygu Bölükbaş, Pınar Bulunmaz, Yeşim Akbaş, Şebnem Çöker şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Hukuksuzluğun karşısında kadınlar ve diğer kesimler olarak birleşirsek inanın başaracağız. Bu kötülük ancak kadınların mücadelesi ile son bulacak. Bana bir şey olmadı demeyin, şiddete maruz kalabiliriz, önleyebilecek tek şey örgütlü mücadelemizdir. Örgütlenerek yenebiliriz” şeklinde konuştu.
 
‘Birlikte mücadele edeceğiz’
 
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Kadın Politikaları Başkanı Nalan Ilgın, “Kadınlar emniyete başvuruyorlar ama yalnız bırakılıyorlar. DEVA Partisi olarak İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmak öncelikli konumuz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alarak kadınları güçlendireceğiz. Kadına yönelik şiddet toplumun kanayan yarası. Birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
 
7 yıldır kızı için adalet arıyor
 
Şüpheli şekilde yaşamını yitiren Aysun Yıldırım’ın annesi Hüsniye Yıldırım, “28 Şubat 2018’de kızım öldürüldü, o günden beri adalet arıyorum. Adalet için hep seslendik ama ‘kovuşturmaya yer yoktur’ denilerek dosya kapandı ve adalet sağlanmadı. İlk yanına gittiğimiz savcı yanımızda olduğunu söyledi, sonra biz suçluymuşuz gibi davrandı, daha sonraki savcılar da aynı şeyi yaptı. Beraber el ele verirsek yavrularımızın hakkını alacağımızı biliyorum” dedi.
 
Toplantı, konuşmaların ardından sona erdi.