İspanya Senatosu’ndan Abdullah Öcalan için özgürlük talebi

  • 00:02 11 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
 
HABER MERKEZİ - İspanya Senatosu'nda bağımsızlık yanlısı Izquierdas por la Independencia Grubu, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için sunduğu önergede, "Öcalan'ın özgürlüğü, şiddet sarmalının sona ermesi için kritik bir adımdır" ifadelerine yer verdi. 
 
İspanya Senatosu'nda bağımsızlık yanlısı koalisyon Izquierdas por la Independencia Parlamenter Grubu, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için bir önerge sundu. Koalisyon, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasının Türkiye'de devam eden şiddet döngüsünün sona erdirilmesi için önemli bir adım olacağını belirtti. Önergeyi Esquerra Republicana de Cataluna (ERC) ve Euskal Herria Bildu partileri adına Senatör Gorka Elejabarrieta Díaz ve Laura Castel i Fort sundu.
 
Tecrit eleştirildi 
 
Önergede, Abdullah Öcalan'ın merkezi bir figür olduğu ve barışçıl çözüm arayışlarındaki rolünün altı çizildi. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda tecrit politikalarına dikkat çekildi. Önergede, Abdullah Öcalan’ın 2019'dan bu yana dış dünyayla hiçbir temas kuramaması, avukatları ve aile üyeleriyle görüşememesi gibi durumların temel insan haklarının ihlali olduğunu vurguladı.
 
'Barış süreci için Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması hayati'
 
Abdullah Öcalan'ın Türkiye ve Kurdistan'daki barış sürecindeki önemine dikkat çekilen önergede, Abdullah Öcalan’ın yıllar boyunca çeşitli barış planları sunduğu, ancak Türkiye’nin bu önerileri görmezden gelmeyi tercih ettiği kaydedildi. Bu bağlamda, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasının sadece bir adalet meselesi değil, aynı zamanda ahlaki bir zorunluluk olduğu vurgulanan önergede, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün şiddet döngüsünün kırılmasında hayati bir rol oynayacağının altı çizildi.
 
Dış İlişkiler Komisyonu’na çağrı
 
Önerge, İspanya Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’na hitaben yazıldı ve şu çağrılar yapıldı:
 
“* Türkiye Hükümeti'ni AİHM kararlarına saygı göstermeye ve insan haklarına uygun tutukluluk koşullarını sağlamaya çağırır.
 
* İspanya Hükümetini, Türkiye'de Öcalan ve diğer siyasi mahkumlara karşı işlenen insan hakları ihlallerini kınamaya çağırır.
 
* İspanyol Hükümetini, AİHM kararlarına uyması, Öcalan'ın avukatlarına ve ailesine erişimini garanti altına alması ve serbest bırakılması için Türk Hükümetine baskı yapmak üzere elindeki diplomatik araçları kullanmaya çağırır.
 
* İspanyol Hükümetini, insan hakları konusunun Türkiye ile ikili ilişkilerin gündemine alınmasını teşvik etmeye çağırır.
 
* Uluslararası toplumu Abdullah Öcalan'ın durumunu yakından takip etmeye ve özgürlüğünün garanti altına alınması ve haklarına saygı gösterilmesi için Türk Hükümetine baskı yapmaya çağırır.”