Jin Dergi Başûr’u kapağına taşıdı

  • 09:05 13 Ekim 2024
  • Güncel
HABER MERKEZİ-  Jin Dergi’nin yeni sayısı ‘Kadın damarını canlı tutmanın mücadelesi: Başûr” kapağı ile yayımlandı.
 
Haftalık olarak dijital ortamda  okuyucusu ile buluşan Jin Dergi, 85. sayısında, Güney Kürdistan’da kadınların yaşadığı zorluklara ve mücadelelerine yer veriyor.
 
“Başûr’daki seçimler kadınlar için bir gedik mi yoksa özgürleşme yolunda bir eşik mi?” başlıklı yazısında Feyruz İsmail, Kürdistan Parlamentosu’nun ilk dönemlerinde günümüze oranla nasıl daha demokratik bir yapılanmaya sahipken zamanla özellikle KDP’nin iktidarı ele geçirdiği dönemlerle birlikte bunun ortadan kaldırıldığına ve kadınların seçimlerdeki yerine odaklanıyor.
 
Rojbin Ekin, “Federal Kürdistan Bölgesi’nde kadının yeri” başlıklı yazısında Güney Kürdistan’daki eril sisteme karşı mücadele eden kadınların ve bu mücadeleye katılamayacak kadar kaderine razı edilen kadınların durumuna dikkat çekiyor.
 
Cemile Turhallı, “Dil ve kadın yoldaşlığı ile örgütleniyoruz” başlıklı yazısında kadınların, nasıl eril sisteme karşı mücadele verdiğini ele alıyor.
 
Adalet Kaya “Kürdistan’da savaşın gölgesinde kadına yönelik şiddetle mücadele” başlıklı yazısında Federe Kürdistan’da kadınların yaşadığı şiddet ve baskıya dikkat çekiyor.
 
“Aleviler neye hayır demeli?” başlıklı yazısında Yüksel Mutlu, Alevilere yönelik nasıl bir asimilasyon, baskı ve yok sayılmanın olduğuna dikkat çekiyor.