
Basın meslek örgütleri: Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın
- 12:46 3 Mayıs 2025
- Güncel
ANKARA - Basın meslek örgütleri, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir araya gelerek baskılara, sansüre, tutuklamalara ve gazeteci katliamlarına karşı ses çıkarttı. Örgütler, bir kez daha “Özgür basın susturulamaz, tutuklu gazetecilere özgürlük” dedi.
Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen; 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir araya gelerek Adalet Bakanlığı’na yürüdü. DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça ve CHP, TİP’in de destek verdiği yürüyüşün ardından, Adalet Bakanlığı’nın önünde basın açıklaması yapıldı.
Meslek örgütleri adına basın metnini DİSK Basın-İş’ten İzel Sezer okudu.
‘Adalet ve demokrasi arıyoruz’
Basın ve ifade özgürlüğü endeksinde 180 ülke içerisinde 159’uncu sırada olduklarını söyleyen İzel Sezer, bu sıralamanın tesadüf olmadığını belirtti. İzel Sezer, “Biz, aşağıda imzası bulunan basın meslek örgütleri ve üyesi gazeteciler, bu tablodan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Haberlere erişim yasaklarının getirildiği, sansürün ve ekonomik cezaların RTÜK ve Basın İlan Kurumu gibi kurumlarla normalleştirildiği, oto sansürün olağan bir hâl aldığı, güvencesiz ve sendikasız çalışmanın yaygınlaştığı, açlık ve sefalet ücretleriyle gazetecilerin yaşamaya mecbur bırakıldığı, akreditasyon uygulamalarının yaygınlaştığı günlerden geçiyoruz. Tüm bu ağır tabloda; mitinglerde görev alan gazetecilere, haber peşinde koşan gazetecilere, eleştirel yazılar kaleme alan gazetecilere çeşitli yasal düzenlemelerdeki zorlama gerekçelerle gözaltı ve tutuklamalar yapılmakta; ev hapsi kararları uygulanmaktadır. Türkiye, haberi gözaltına alma ve tutuklu gazeteci ayıbından bir an önce kurtulmalıdır” dedi.
‘Bir dizi yasa gazeteciliği hedef almaktadır’
“Tüm bu tablo; biz gazeteciler kadar halkımızın da önemli bir demokrasi problemidir” diyen İzel Sezer, “Yaşadığımız bu tablo, halkın haber alma hakkının önüne geçmekte, düşünce ve ifade özgürlüğünün geliştirilmesine engel olmaktadır. Terörle Mücadele Kanunu, Dezenformasyon Kanunu, Siber Güvenlik Yasası gibi bir dizi yasa ile hedef alınan gazetecilik mesleği, bugün etki ajanlığı ve gündemde tartışılan farklı düzenlemeler ile yine hedef alınmaya çalışılmakta ve yeni tutuklamalar ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Adalet Bakanlığı’na ve hükümete sesleniyor ve Anayasal güvence altında olan basın ve ifade özgürlüğüne yönelik yasal girişimleri durdurup, demokratik bir rejim için düzenlemeler yapılması çağrısında bulunuyoruz” sözlerini kullandı.
‘Özgür Basın toplum demektir’
Devamında ise İzel Sezer şunları belirtti: “Gazetecilik mesleği hedef alınmaktan, meslektaşlarımızı ‘olası suçlu’ olarak göstermekten vazgeçilmeli; demokratik rejimlerde olduğu gibi mesleğimizin saygınlığı, ifade özgürlüğü ile geri kazandırılmalıdır. Bugün genç meslektaşlarımız mesleğimizi yapmaktan kaçınmaya başlamışsa, bunun ana sebebi önce bu saydığımız antidemokratik düzenlemeler ve güvencesizliktir. Gazetecilere bedel ödettirmekten bir an önce vazgeçilmeli ve bunun sadece gazetecilere değil, aynı zamanda demokrasiye de bir bedeli olduğu unutulmamalıdır. ‘Gazetecilik suç değildir’ ve ‘Özgür Basın Özgür Toplum demektir’ demeye devam edeceğiz.”
‘Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in de günü kutlu olsun’
İzel Sezer’in ardından DFG adına gazeteci Selman Güleryüz söz aldı. Selman Güleryüz, Türkiye hava saldırılarında katledilen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’i hatırlatarak, “Bugün Türkiye’nin çok uzak olduğu bir gün. Şunu çok net söylemek lazım, birileri gazetecileri kendi çizdikleri oyunların içerisinde oynatmak istiyorlar ancak özgür basın emekçileri bu oyunu oynamadıkları ve yaratılan bu algılara kapılmadıkları için ya tutuklanıyor, ya tehdit ediliyor ya da öldürülüyor. Türkiye’de bunun yansımalarını görüyoruz. Özellikle son birkaç yıl içerisinde öldürülen Kürt gazeteciler var: Aziz Köylüoğlu, Nazım Daştan, Cihan Bilgin. Bunların isimlerini anarak, basın özgürlüğü günlerini kutluyorum. Cezaevinde olan tüm gazetecilerin de günü kutlu olsun” sözlerini kullandı.
‘Mikrofonlar durumu ortaya koyuyor’
Ardından DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça söz alarak şunları ifade etti: “Bu ülkede 50’den fazla yayın ve televizyon var ama burada gördüğümüz mikrofon sayısı bu ülkenin basın özgürlüğünü ortaya koyuyor, büyük bir fikir veriyor. Nazım, Cihan, Hero ve Gülistan şahsında bütün basın emekçilerini saygıyla selamlıyorum.”
Açıklama, “Özgür Basın susturulamaz”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla son buldu.