Kadın sağlığına ve ekonomisine destek: Yenilikçi proje hayata geçti
- 09:01 25 Ocak 2025
- Emek/Ekonomi
Gülistan Gülmüş
AMED - Ben û Sen’de “Adettendir Üretiyoruz Projesi” atölyesinin açılmasıyla birçok kadın atölyedeki yerini almaya başladı. Burada pedlerin dikimini yapan kadınlar, projenin hem kadınların sağlığı için hem de maddi anlamda zorluk çekmemesi için güzel bir proje olduğuna vurgu yaptı.
Amed Büyükşehir Belediyesi, 22 Ocak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesinde uygulanan “Adettendir Üretiyoruz Projesi” kapsamında yapılan işbirliğiyle yıkanabilir ped üretimi için Ben û Sen Kadın Yaşam Merkezi'nde oluşturulan atölyenin açılışını gerçekleştirdi. Atölyenin açılmasıyla beraber birçok kadın burada dikim yapmak için yerlerini almaya başladı. Kadınların hem bir arada sosyal dayanışma sağladığı hem de ekonomik gelirlerine katkıda bulundukları atölyede kadınlar için hijyenik ped üretimine başlandı.
Ped dikimi yapmayı öğrenen kadınlar, atölyenin kendilerine ve diğer kadınlara ne tür bir fayda sağlayacağına dair konuştu.
‘Pedler sağlıklı olması açısından çok iyi’
Bu projenin hem maddi olarak katkı sağlayacağını hem de kadınlar için daha sağlıklı bir yaşamı getireceğini söyleyen Makbule Yıldırım, “Daha önce de terzilik yapıyordum, bir işim olsun çok istiyordum. Biz tarla işleri yapıyoruz, tarlalara gidiyoruz. Ben de böyle bir iş olsun istiyorum, kadınlar için alanlar olsun, kadınlar çalışsın istiyoruz. Kadınlar kendi ayakları üzerinde dursun istiyoruz. Böylelikle çocuklarımıza da bakabiliriz. Benim 6 çocuğum var ve onlara hem anneyim hem de babayım. Onları ben okutuyorum. Eğer bu işten olumlu sonuç alırsak mutlu olurum. Bu pedler sağlıklı olması açısından çok iyi. Ben daha önce de hazır ped kullanmıyordum. Beyaz bezlerim vardı onları ütüleyip kullanıyordum. Kürt kadınları bunları kullanabilir, bu sağlıklı bir ped. Bunun içi pamuk, eskiden annelerimiz de bunlardan kullanıyordu” ifadelerine yer verdi.
‘Tüm kadınların bu pedleri kullanması gerekiyor’
Dikiş yapmayı öğrenmek için buraya geldiğini söyleyen Cihan Muhammed ise, “Bu işi öğrenmek için buraya geldim. Burada dikiş yapmayı öğrenmek istiyorum. Evde daha önce kumaşları birbirine dikiyordum şimdi de makine ile dikiş yapmayı öğrenmek istiyorum. Burada nasıl ped dikileceğini öğreniyorum. Tüm kadınların da gelip bu dikişi öğrenmesi ve bu pedleri kullanması gerekiyor. Çünkü bu pedler sağlıklı” sözlerini kullandı.
‘Yaygınlık kazansın istiyoruz’
Nurcan Polat ise sözlerini, “Bize bir fayda sağlansın diye buradayız” diye başlatırken, projenin amacına dair aktarımlarda bulundu. Nurcan Polat daha sonra, “Bu proje de kadınların hijyenik ped kullanması için yapılmış bir proje. Bu pedler, temiz, yıkanıp kullanılabilir pedler. Bizler maddi olarak da faydalanmak için buraya gelip dikiş yapıyoruz. Mesela bu pedlere talep artarsa hem kadınlar için iyi olacak hem de bizler maddi olarak rahatlayacağız. Bu pedlerin çıtçıtları var, kolay kullanılabiliyor. Fabrikadan çıkan pedler gibi değiller, onlar hiç sağlıklı değil. Ben, kızlarım ve gelinlerim şu ana kadar hazır ped kullanıyorduk ancak bunlar kadar sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Bizler bunu satmaya başladığımızda yaygınlık kazansın istiyoruz” dedi.
‘Daha hijyenik pedler…’
Songül Taylan ise şu ifadelere yer verdi: “Bugün ped dikimi için buradayız. Bugün bunun kursu açıldı. Bu pedlerin kadınlar için daha sağlıklı, daha hijyenik pedler. Bu kadınların maddi geliri için de iyi bir şey, o yüzden ben de bugün buraya geldim.”
‘Hem maddi hem manevi yarar’
Son olarak fikirlerini öğrenmek istediğimiz Songül Fidan ise şu şekilde konuştu: “Bizler kadınlar için ped yapıyoruz. Bizler bunun içinde neler olduğunu biliyoruz, sağlıklı pedler bunlar ama diğer pedlerin nasıl üretildiğini, kimler tarafından üretildiğini bilmiyoruz. Bazen aldığımızda mikrop kapıyoruz. Sağlımız açısından bu çok önemli . Aynı zamanda bu bize hem maddi hem de manevi anlamda yararı oluyor. Tüm kadınlar da gelip bu sağlıklı pedlerden alsınlar. Bunlar yıkanıp tekrardan kullanılabiliyor.”