Peyas Belediyesi 1 yıllık faaliyet raporunu açıkladı
- 12:05 8 Nisan 2025
- Güncel
AMED- Peyas Belediyesi, yaptığı basın açıklamasıyla 1 yıllık faaliyet raporunu açıklarken ayrıca kent için planladıkları projeleri de gazetecilere aktardı.
Peyas (Kayapınar) Belediyesi, Yenişehir ilçesine bağlı Sümer Park’ta Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde 1 yıllık faaliyet raporunu açıkladı. Açıklama öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen belediye eşbaşkanları, belediyenin planladığı projelere dair aktarımlarda bulundu.
Berivan Gülşen Sincar, Peyas Kadın Politikaları Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri şu şekilde sıraladı:
“* Kadın Dayanışma Merkezi açıldı.
* Kadın Eserleri Kütüphanesi (PARK 75) açıldı.
* Belediyemiz bünyesinde Kadın Meclisi kuruldu.
* Kadın Politikaları Müdürlüğümüz 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet ve Hayatta Kalan Odaklı Yaklaşım, Sağlıklı Beslenme ve Obezite, Bağımlılık Yapan Maddeler ve Etkileri, Dijital Şiddet' konulu eğitimler düzenlendi.
* Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından 100 kadına mesleki eğitim kursları verilerek, atölyeler düzenlendi.
* Kayapınar ilçesinde yaşayan kadınların güvenlik algısı ihtiyacı ve geçim kaynakları üretme konusunda mevcut durumun tespiti ve planlaması için yapılan saha çalışmasında 1500 kadınla görüşme yapıldı.
* Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikle Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından sunulan ve kadın–erkek eşitliğinin yerel yaşamda sağlanmasını amaçlayan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalandı.
* Kadınlara yönelik spor aktiviteleri yürüten Kadın Yaşam Merkezi’nden her ay yaklaşık 210 kadın faydalanmakta.
* ‘Sözümüz Bitmedi Şiddeti Birlikte Durduracağız’ kampanyası kapsamında; 25 Kasım’dan 8 Mart’a kadar çeşitli etkinlikler düzenlendi.
* Kadın Emeği Buluşmaları düzenlendi.
* Kadın Politikaları Müdürlüğü ve Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü işbirliğiyle psikolojik ilk yardım, çocuk koruma, şiddetsiz iletişim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve hayatta kalan odaklı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet atölyesi, öz savunma atölyeleri düzenlendi.”
Kadın Emeği Çarşı’sında yürütülen çalışmalar;
* Dikiş–tekstil,
* El sanatları (tel kırma)
* Cilt bakım atölyeleri ile kadınlar bir araya gelerek yeni beceriler öğreniyor, öğrendiklerini pekiştiriyor ve birlikte dayanışmayı büyütüyoruz.
* 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik Çocuk Atölyesi ile çocukların güvenle öğrenip eğlenebileceği bir ortam sunuyoruz.
* Kayapınar Belediyesi olarak DTSO ve Sanayi Mektebi işbirliğiyle 18-35 yaş arası kadınlara yönelik her biri en az 400 saat olacak şekilde moda tasarımı, web tasarımı ve grafik tasarımı eğitim programlarına yönelik başvuruları başlatıldı.
* Dünya Anadili Günü Etkinlikleri Kapsamında Kadın Kaleminden Ana Dil söyleşisi gerçekleştirildi.
*Kadın Politikaları Müdürlüğü, Kadın Meclisi ve Ekoloji Komisyonumuz tarafından Meyve Ağacı Dikme Etkinliği düzenlendi. Sera ve Fidanlık Alanımızda meyve ağaçları dikildi.
Dünya Anadili Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler:
* Don Kixot tiyatro oyunu sergilendi.
* Bilgi evleri ve Bilgi Akademisi Dünya Anadili Günü kutlandı.
* Dengbej katılımıyla Deng u Divan Paneli gerçekleştirildi.
* Zarokistan Kreşlerinde eğitim gören çocuklarla beraber Denbej Evini ziyaret edildi.
* Gerok Ma ortaklığı ile mahallelerde çocuk etkinlikleri yapıldı.
* Arjen Arî okuma salonunda ‘Çiyayekî Rûspî Arjen Arî’ etkinliğini yapıldı.
* Birimlerimden faydalanan çocuklar ve gençler hipodroma, seralara, müzelere, ekolojik bahçelere, yüzme havuzlarına, spor etkinliklerine götürüldü.
Yapılacak projeler:
* Glultensiz fırın ve park projesi. Çölyak hastaları ve glutensiz beslenen bireyler için özel olarak tasarlanan bu proje ile hem sağlıklı unlu mamullerin üretileceği bir fırın hem de herkesin keyifle vakit geçirebileceği yeşil bir alan oluşturuyoruz. Sağlıklı beslenme ve sosyal yaşamı bir araya getiriyoruz.
* Halk lokantası projesi.
*Herkes İçin Sağlıklı ve Uygun Fiyatlı Yemek. ‘Beslenme bir ayrıcalık değil, herkesin hakkıdır! Halk Lokantası, lezzetli ve dengeli yemekleri herkes için erişilebilir kılarken, sıcak bir buluşma noktası sunuyor. İkinci halk lokantası şubesi Diyarbakır Araştırma Hastanesi yakınında yakında hizmetinizde!’
* Afet parkı ve mesire alanı projesi,
Hem Bugün Hem Gelecek İçin Güvenli Bir Alan, ‘Şehrimize hem huzur dolu bir mesire alanı hem de afet durumlarında güvenli bir toplanma noktası kazandırıyoruz. Doğayla iç içe, hazırlıklı ve dayanıklı bir yaşam alanı inşa ediyoruz. Belediyemiz, herkes için daha sağlıklı, erişilebilir ve güvenli bir yaşam alanı oluşturmaya devam ediyor!”