Gazeteci Yelda Çiçek'in duruşması ertelendi

  • 10:47 20 Mayıs 2025
  • Hukuk
AMED - Gazeteci Yelda Çiçek'in yargılandığı dava, ileri bir tarihe ertelendi. 
 
Amed'de, belediyelere kayyım atanmasına karşı 21 Ağustos 2019'da düzenlenen protestolara ilişkin haber takibi yaparken gözaltına alınan gazeteci Yelda Çiçek’in, "20911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" iddiasıyla yeniden yargılandığı davanın ilk duruşması, Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Yelda Çiçek ve avukatı Burhan Arta hazır bulundu. Ayrıca Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) destek amaçlı duruşmada yerini bulundu. 
 
'Şiddete maruz bırakıldım'
 
Yelda Çiçek, önceki beyanlarına ekleyeceği bir husus olmadığını belirterek, "Şiddete maruz bırakılarak gözaltına alındım. İlk değil bu hala sahada çalışan gazetecilere şiddet uygulanıyor. Gözaltına alınıp tutuklanıyor. Beraatımı talep ediyorum" dedi. 
 
Beraatını istedi
 
Avukat Burhan Arta, "Müvekkilimin sözlerine iştirak ediyorum. Beraatını talep ediyorum" savunmasında bulundu. 
 
Mahkeme, ifadesi alınmayanların ifadelerinin alınması için avukatlarına gelecek celseye kadar süre verilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı, 27 Mayıs'a erteledi.
 
Ne olmuştu? 
 
Amed'de, belediyelere kayyım atanmasına karşı 21 Ağustos 2019'da düzenlenen protestolara ilişkin haber takibi yaparken gözaltına alınan gazeteci Yelda Çiçek hakkında, "20911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekten" iddianame hazırlandı. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Hakimliği, Yelda Çiçek'e 22 Eylül 2021’de görülen karar duruşmasında 5 ay hapis cezası verdi. Hakimlik, kararın hükmünün açıklanmasını ise geriye bırakılmasına karar vererek, cezayı erteledi. Yelda Çiçek'in avukatı karara itiraz etti. Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi yapılan itirazı reddetti. 
 
Yelda Çiçek bunun üzerine avukatı aracılığıyla, "basın ve ifade özgürlüğü ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.  “Muhammet Yavuz Aktepe ve Diğerleri Başvurusu” başlığıyla kararını açıklayan AYM, Yelda Çiçek ve diğer başvurucuların adli yardım taleplerinin kabulüne karar verdi. AYM, Anayasa’nın 36’ncı Maddesi'nde güvence altına alınan "adil yargılanma hakkı" ihlaline karar vererek, "Kararın bir örneğinin adil yargılanma hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere belirtilen mahkemelere gönderilmesine" karar verdi.