‘Kürtlerden değil devletten adım bekliyoruz’

  • 09:01 11 Nisan 2025
  • Siyaset
Rabia Önver
 
WAN - PİA Genel Sekreteri Menice Rümeysa Gülmez, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısına ilişkin değerlendirmesinde, “Bizim bu süreçte şimdiye kadar gördüğümüz olumlu, geniş bir adım göremiyoruz. Bu adımlar her zaman Kürtlerden bekleniyor. Kürtlerden değil, devletten adım bekliyoruz” dedi.
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 27 Şubat’ta İmralı Heyeti aracılığıyla yaptığı ve “Asrın Çağrısı” olarak tanımlanan “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısıyla yeni bir sürece işaret etti. Bu çağrının ardından uzun süredir gündemde olan Anayasa değişiklikleri yeniden tartışılmaya başlandı. Kamuoyunda ise, hükümetin ve devletin bu çağrı karşısında somut adımlar atması yönünde beklentiler oluştu. Abdullah Öcalan’ın açıklamaları ve PKK'nin sahadaki somut adımlarının ardından, toplumda ve siyasi çevrelerde ‘devletin de bir adım atması gerekir’ yönünde güçlü bir beklenti doğdu.
 
İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Sekreteri Menice Rümeysa Gülmez, söz konusu çağrıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
‘Kürtler için göz boyama süreci mi?’
 
Yıllardır barış taraftarı olduklarını ve bunun için mücadele ettiklerini söyleyen Menice Gülmez, Asrın Çağrısı’yla beraber atılan adımları değerli ve önemli bulduklarını belirtti. Menice Gülmez, “Atılan bu adım, insanlarımızın daha fazla ölmemesi, cezaevlerinde bulunan tutsakların bir an önce serbest bırakılması ve kayyımların ortadan kaldırılması için atılan bir adımdır. Kürtler zaten yıllardır barıştan ve çözümden yana. Biz PİA olarak atılan adımı çok mühim ve değerli buluyoruz; fakat artık bu adımın devamının gelmesi gerekiyor. Atılan adımın sadece siyasi ve sembolik olarak değil, gerçek anlamda atılması gerekiyor. Ama maalesef atılan birkaç adımdan başka bir şey göremiyoruz. Sahada bir pratik göremiyoruz. Kayyımlar ve tutuklamalar da devam ediyor. Devletin yine Kürtler için göz boyama süreci mi diye düşünüyoruz” sözlerini kullandı.
 
‘Halk adım atılsın istiyor’
 
Sürecin sahaya yansıması olmadıktan sonra atılan adımların kıymetinin olmadığını vurgulayan Menice Gülmez, iktidarın sadece siyasi bir adım olarak sürece destek verdiğini belirtti. Menice Gülmez, “Bizler, Kürtler ve Kürt partileri olarak atılan adımların somutlaşmasını ve bunun devamının gelmesini bekliyoruz. Halk da artık adım atılsın istiyor, çünkü onlarda da büyük bir heyecan oluştu. AKP hükümetinin kendi çıkarları için kullandığı bir süreç de olabilir bu süreç. Ya da Cumhurbaşkanının tekrar seçilebilmesi için bir ön hazırlık gibi bir çalışma da olabilir. Bu adım sadece Kürtler için atılmış bir adım değildir; tamamen iktidarın kendi çıkarı için başlatmış olduğu bir süreçtir. Devletin pratiklerine baktığımız zaman, hiçbir zaman ‘yüzde yüz samimi adımlardır’ diyemiyoruz. Çünkü söz konusu Kürt halkı olduğu zaman, devletin ya da hükümetlerin attığı adımlara her zaman şüpheyle bakıyoruz” dedi.
 
‘Siyasi tutsaklar hala cezaevinde’
 
Yürütülen sürecin, barış isteyen her kesimin artık bir adım atması gerektiğini kaydeden Menice Gülmez, “İktidarın kendileri için başlatmış olduğu bir çözüm süreci ya da adını koymadıkları bir çalışma bile olsa, biz ne kadar çok bundan faydalanabiliriz, bunun üzerine bizlerin de çalışması gerekiyor. Atılan adımlardan şu ana kadar hiçbir şey görmedik. Siyasi tutsaklar hâlâ cezaevinde tutuluyor. Birçok siyasi engel de hâlâ çıkarılıyor. Bizim bu süreçte şimdiye kadar gördüğümüz olumlu, geniş bir adım göremiyoruz. Bu adımlar her zaman Kürtlerden bekleniyor, Kürtler kendilerini feda etsinler istiyorlar” ifadelerini kullandı. 
 
'Devrimler cesaret ister'
 
Sürecin samimi bir süreç olup olmadığını anlamak için AKP iktidarının artık somut ve önemli adımlar atması gerektiğinin altını çizen Menice Gülmez, “Sayın Öcalan başta olmak üzere, siyasi tutsakların tahliye edilmesiyle bir adım atabilirler. Kayyımların bir daha gelmeyecek şekilde sonlandırılması gerekiyor. Kürtçe dilinin resmî dil olması için somut adımların da atılması gerekiyor. Anayasal düzeyde çalışmaların da olması gerekiyor. AKP-MHP hükümeti somut bir şey görmek istiyorsa, onların da somut bir şey vermesi gerekiyor. Kürtlerden bir adım ilerlemelerini istiyorlarsa, kendilerinin de bir adım ilerlemesi gerekiyor. Bazı devrimler cesaret ister, korkak hükümetlerin olmaması gerekiyor. Bundan dolayı da eğer gerçekten ülkede barışın, huzurun, refahın olmasını istiyorlarsa, kazanacakları adımlar atmaları gerekiyor ve bu adımları iktidardan bekliyoruz” diye konuştu.