Sağlık Platformu: Anadilde yaşam her alanda korunmalı
- 13:28 21 Şubat 2025
- Güncel
AMED - 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında açıklama yapan Amed Sağlık Platformu, “Sağlık alanında anadil sorununun çözümü için eğitimin her kademesinde anadilde eğitim resmileştirilmeli, anadilde yaşam her alanda korunmalıdır” dedi.
21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Amed Sağlık Platformu, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Bê zimanê dayikê tenduristî nabe, bê ziwanê maye weşîye nêbena" pankartının açıldığı açıklamaya sağlık platformu üyelerinin yanı sıra, Rosa Kadın Derneği ve Sivil Toplum Örgütleri (STK) katıldı. Katılımcılar üzerinde, "Ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir anadilde sağlık" yazılı önlükleri giydi.
Açıklamayı Amed Tabipler Odası yöneticisi Sabire Aygün okudu.
'Türkiye'de sağlık alanının iyileştirilmesi için adım atılmıyor'
Her halkın diliyle var olduğuna dikkat çeken Sabire Aygün, kültürel soykırımın dillerin yasaklanmasıyla sürdürüldüğünü vurguladı. Bu politikaların sağlıkta erişime de engel oluşturduğunu kaydeden Sabire Aygün, “Anadilde sağlık hizmetlerine olan talep, sağlık hakkının, tedavi hakkının, hasta hakkının ve temel insan hakkının bir parçasıdır. Anadilde sağlık hizmetlerine olan talep, sağlık hakkının, tedavi hakkının, hasta hakkının ve temel yaşam hakkının bir parçasıdır. Eşit ve değerli bir hizmet için sağlık alanında anadil kullanılmalı, dil engelleri azaltılarak hastalar ve sağlık çalışanları arasında iletişim, iletişim ve güven oluşturulmalıdır. Sağlık alanında temel nokta hastalara zarar vermemektir. Hastayı ve dilini anlamadan hastaya zarar vermemek nasıl mümkün olabilir? Zararın önlenmesi ve sağlık hizmetlerinin sunulması için ırk, milliyet, dil, cinsiyet, din ve sınıf ayrımı yapılmamalıdır. Ancak Türkiye'de sağlık alanında ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik resmi bir adım atılmıyor” dedi.
‘Anadilde yaşam her alanda korunmalıdır'
Sêrt’te anadili nedeniyle Fatma Sürmeli isimli yurttaşın sağlık hizmeti alamadığını hatırlatan Sabire Aygün, “Kürtlerin yaşadığı şehirlerdeki pek çok hastanenin kendi muayenesi için tercüme imkanı da bulunmuyor. Sağlık hizmetlerinin çeviri yoluyla sunulması hasta ve sağlık çalışanı ayrımını zedelediği için Kürtçe bilen sağlık çalışanlarının Kürtlerin yaşadığı bölgelerdeki hastanelerde çalışması gerekiyor. Sağlık alanında anadil sorununun çözümü için eğitimin her kademesinde anadilde eğitim resmileştirilmeli, anadilde yaşam her alanda korunmalıdır. 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü olması nedeniyle ana dilin kullanımındaki engellerin kaldırılmasını ve herkesin kendi dilinde sağlık hizmeti alabilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Açıklama, "Be ziman jiyan nabe" sloganı ile sona erdi.
Bismil
Amed’in Bismil Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen 21 Şubat Anadil Günü nedeniyle Bismil Akpınar Mahallesi'nde kurulan Semt Pazarı’nda etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Bismil Belediye Eşbaşkanı Mizgin Ekin, Belediye Meclis üyeleri katıldı. Ekin Belediye Meclis üyeleri, pazarcı esnaflara Kürtçe yazılı meyve sebze fiyatlandırma etiketleri dağıttı. “Açık-kapalı” yazan kapı tabelaları, dil duyarlılığını anlatan yaka kokartları, stickerlar ve el ilanları dağıttı.
Burada 21 Şubat Anadil Günü nedeniyle açıklama yapan Belediye Meclis üyesi Redur Aydın, Kürt halkı başta olmak üzere ezilen ve dilleri yok sayılan, inkar edilen tüm halkların 21 Şubat Anadil Günü'nü kutladı. Ardından konuşan Bismil Belediye Eşbaşkanı Mizgin Ekin, bir halkın kendi ana diliyle var olduğunu belirtti. Mizgin Ekin, dilini unutan bir halkın yok olmaya mahkum olduğunu söyledi. Herkesin kendi ana diliyle konuşmasını isteyen Mizgin Ekin, “Herkes evinde, iş yerinde yaşamın her alanında kendi ana diliyle konuşmalı, kendi ana dilliyle şarkılar dinlemeli, kitaplar okumalı, özellikle annelerimiz çocuklarıyla ana diliyle konuşmalı” dedi.