
Rezan’da direniş, dayanışma ve dönüşüm
- 09:04 30 Nisan 2025
- Güncel
AMED - Rezan’da kadınlara ve gençlere yönelik sosyal, kültürel ve psikolojik destek çalışmalarını anlatan Rezan Belediye Eşbaşkanı Leyla Ayaz, madde bağımlılığına karşı yürüttükleri mücadelede farkındalık yarattıklarını belirtti.
Kürdistan ve Türkiye’de 31 Mart 2024 yerel yönetim seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Amed’de kazandığı belediyelerden biri olan Rezan (Bağlar) Belediyesi 8 yıllık kayyım tahribatının ardından geldiği yönetimde bir yıllık faaliyet raporunu açıkladı.
Rezan Belediye Eşbaşkanı Leyla Ayaz, özelde kadınlar olmak üzere yaptıkları çalışmalar ve sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundu.
‘4 ayrı birimde kadınlara hizmet veriyoruz’
“Mazbatayı aldığımız gün kadın birimlerinin tamamı boşaltılmıştı” diyen Leyla Ayaz, çalışmalarını şöyle anlattı: “Şu anda kadınlara yönelik hizmetlerimizi dört ayrı birim üzerinden sürdürüyoruz: Solin ve Narin Çok Amaçlı Aile Merkezi, Kardelen Danışmanlık Merkezi ve en son açtığımız Rojin Kabaiş Dayanışma Merkezi ile birlikte bu dört merkezde kadınlara destek sağlıyoruz. Kadınlara nasıl ulaşıyoruz? Mahallelerde birebir kadın buluşmaları yaparak, ev ziyaretlerinde bulunarak kadınların taleplerini ve beklentilerini anlamaya yönelik bir anket çalışmasıyla başladık. En çok talep edilen hizmetler, kadınların kendi ekonomik bağımsızlıklarına katkı sunacak atölyeler oldu. Bu doğrultuda Bağ Evi’nde bir tasarım atölyesi kurduk. Ayrıca okuma-yazma bilmeyen kadınlar için okuma-yazma atölyeleri düzenliyoruz. Kardelen Kadın Merkezi’nde aşçılık atölyeleri yer alıyor.
Gençlere ve kadınlara yönelik erbane, gitar, bağlama gibi çeşitli kurslarımız da mevcut. Kadınlarla eğitim seminerleri, atölyeler düzenliyor; şiddete karşı mücadele seminerleri gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda kadınlara psikolojik danışmanlık desteği de sunuyoruz.”

‘Bilinçlendirme çalışmaları yürüttük’
Rezan’ın özel savaş politikalarının en yoğun yürütüldüğü alanlardan biri olduğunu belirten Leyla Ayaz, bölge halkının politik kimliğine dikkat çekerek, özellikle madde kullanımı konusunda yürüttükleri çalışmalara değindi. Leyla Ayaz, “Mazbatayı aldıktan sadece bir ay sonra, Rezan’da yer alan Bağlar bölgesinde madde kullanımına dair bir anket çalışması başlattık. Amacımız, kullanımın yaygınlık oranını tespit etmekti. Elde ettiğimiz veriler, gençlerin yüzde 50’sinden fazlasının bir şekilde madde ile temas ettiğini gösterdi. Bu durum üzerine hem gençlerle hem kadınlarla çeşitli atölyeler düzenledik. ‘Madde kullanımı nedir, nasıl fark edilir, nasıl mücadele edilir?’ gibi başlıklarla bilinçlendirici çalışmalar yürüttük. Ayrıca bilgilendirici broşürler hazırlayarak bu konuda farkındalık yaratmaya çalıştık. Madde kullanımı Amed genelinde yaygın; ancak Bağlar’da bu oran neredeyse iki kat daha fazla. Bunun temel nedeni, bölge halkının politik kimliği ve geçmişte, özellikle 90’lı yıllarda yaşanan zorunlu göçler nedeniyle devletin bölgeye yönelik özel savaş politikalarıdır. Gençleri bu kıskacın dışına çekmek amacıyla kültürel ve sportif etkinlikler de düzenliyoruz” dedi.
‘Farkındalık yarattık’
Gençlerin spora gösterdiği yoğun ilgiye dikkat çeken Leyla Ayaz, “Geçtiğimiz yaz, ilk kez düzenlenen tenis turnuvası için başvuruları açtığımızda sadece bir hafta içinde 250 genç kadın başvuruda bulundu. Üstelik bu gençlerin tamamı Bağlar'da yaşayanlardan oluşuyordu. Bu tablo, gençlerin özellikle sosyal, kültürel ve sportif alanlarda ciddi bir alternatiften yoksun bırakıldığını açıkça ortaya koyuyor. Alternatifler sunulmadığı için de birçok genç, madde kullanımı gibi olumsuz yönelimlere itiliyor. Bu bizim için çok önemli bir göstergeydi. Kadın alanlarımız doğrudan kadınlara hizmet veriyor; ancak gençlik ve spor alanlarımız hem genç kadınlara hem de onların ailelerine doğrudan temas ediyor. Bu çalışmalar sayesinde çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Belki Bağlar’daki madde kullanımını tamamen ortadan kaldırmak zor olacak; fakat gençler ve özellikle genç kadınlar arasında ciddi bir farkındalık yarattık. Yaptığımız halk toplantılarında, mahalle buluşmalarında kadınların bize kurduğu samimi diyaloglar bu değişimin en somut göstergesi” şeklinde konuştu.