Tetwan festivalinde bağımlığına karşı farkındalık çalışması

  • 00:24 4 Temmuz 2025
  • Kültür Sanat
BEDLÎS –Tetwan Belediyesi'nin düzenlediği Tatvan Kültür ve Sanat Festivali'nde, önce madde bağımlığına dikkat çekmek için katılımcılar bisiklet sürdü, ardından bağımlılığa dair panel düzenlendi.
 
Bedlîs'in Tetwan (Tatvan) Belediyesi tarafından "Barışın yolunu sanatla örüyoruz" şiarıyla düzenlediği Tatvan Kültür ve Sanat Festivali 7'nci gününde devam etti. Etkinlikler kapsamında, "madde bağımlılığı ve toplum kırıma karşı bisiklet sürme etkinliği" gerçekleştirildi. Ardından aynı konunun işlendiği bir panel düzenlendi. Bedlîs Tabip Odası Başkanı Osman Fatih Şanlı moderatörlüğünü yaptığı panelde, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi üyesi Leyla Kalın ve SES Wan Şubesi üyesi Abbas Bingöl panelist olarak katıldı.
 
Madde bağımlığının, çocukları, kadınları ve gençleri hedeflediğini belirten Osman Fatih Şanlı, "Madde bağımlılığı sistemsel, ekonomik, ailesel, kişisel ve tıbbı bir sorundur. Özellikle bizim bölgemiz madde bağımlılığını çok daha derinden etkiliyor. Türkiye'de bağımlı olmamak mümkün mü? Binlerce işçi muayene ettim ve gerçekten erkeklerin yüzde 70'inde kadın işçilerde ise yüzde 30-40'larda bir sigara içme oranı bulunmaktadır. Çocuk yaşta ve ergenlikte 40 bin çocuğun madde kullanımı tespit edilmiştir. Bağımlılık kişilik bozukluğunu yaratıyor" dedi.
 
'9 yaşa kadar madde kullanımı söz konusu'
 
Bir kişinin madde bağımlığı sürecine nasıl girdiğini anlatan panelist doktor Abbas Bingöl, "Birçok kişide büyük bir madde bağımlılığı gerçekliği var. Bu daha korkunç bir geleceği beraberinde getirmesidir. 9 yaşa kadar madde kullanımı söz konusudur. Madde bağımlılığı ne olursa olsun gün geçtikçe artıyor. Madde miktarı ve sıklığı artıyor. Maddeyle beraber toplum çok kötü bir yere gelmiş durumda. Madde artık bir keyif amacıyla kullanılıyor. Bunun sonucunda bedensel, ruhsal ve kişilik bozukluğu yaşanmaktadır. Madde bağımlılığı bütün alışkanlıkları kapsıyor. Sen maddeyi değil, madde seni yönetir. Ayı zamanda eylenmelerin kendisi de bir bağımlılıktır. Toplumda en çok yayılan madde sigara ve alkoldür. Bu da daha sonrasında diğer alışkanlıkları beraberinde getirmesine zemin hazırlıyor" diye belirtti.
 
'En çok bağımlılığa itilen kadın ve çocuk kitlesi var'
 
Son süreçteki belirli istatistikler bakıldığında madde bağımlılığının gün geçtikçe arttığını belirten Hatay Leyla Kalın ise şunları kaydetti: "Yeni bağımlılar nasıl oluşuyor, boyutunu ele aldığımız zaman sadece bireysel değil; bunu toplumsal, tarihsel ve gayet politik bir dinamiğinin olduğunu aşikârdır. Ulus devletlerin kendi politikalarını sürdürmesi söz konusudur. Kendi varlıkları üzerinde yürüttükleri bir politikadır. Dolayısıyla bağımlılığı tek başına biyolojik bir tutum olarak bireyin iradesiz olduğunu ele alırsak bu yetersiz ve eksik bir tanımlama olur. En çok bağımlılığa itilen kadın ve çocuk kitlesi var. Daha anlamlı ve adaletli bir dünyanın olması, yaşamdaki ve özgürlükteki ısrarı en büyük temelini gençlik oluşturuyor. Yaşamın ve özgürlüğün aynı zamanda kadınla beraber yeşermesi demektir. Ucuz iş olarak tanımlanmış olan kitleyi kolay yönetiyor olabilmesindeki en büyük etkeni madde bağımlılığıdır." 
 
Panel sunumlarından ardından soru ve cevap bölümüyle son buldu.
 
Panelin ardından Simyager, Roni Artin ve Koma Hevra'nin sahne aldığı konser düzenlendi. Gece geç saatlere kadar süren konser, çekilen halaylarla son buldu.